WNęTRZA

I NAGRODA- CENTRUM MIASTA TUREK- Realizacja przebudowy, rozbudowy i adaptacji budynku ratusza

Założeniem konkursu było nadanie secesyjnego charakteru głównym przestrzeniom w centrum miasta. Związane to zostało z sylwetką Józefa Mehoffera, który zaprojektował witraże w tutejszym kościele. Dwie przestrzenie (rynek i park) zostały połączone ze sobą formą secesyjnego kwiatu, a elewacje uzyskują jednolity charakter poprzez miękkie linie stolarki.

Rynek jest miejscem spotkań i przestrzenią, w której organizowane są różnorodne przedsięwzięcia. W projekcie jest on ujęty w formę kwiatu, którego poszczególne części stanowią różną powierzchnię (rośliny, utwardzenie). Całość dopełniona jest poprzez małą architekturę (ławki, kosze. lampy).

Konkurs przewidywał również zaprojektowanie budynku Urzędu Stanu Cywilnego. Jego kształt jest połączeniem miękkiej secesyjnej linii ze współczesną, ciekawą formą bryły. We wnętrzu dominuje reprezentacyjny hol, w którym wije się pochylnia prowadząca na piętro.

Konkurs obejmował również Projekt, przebudowy, rozbudowy i adaptacji budynku ratusza i pomieszczeń przyległych na potrzeby Muzeum Rzemiosła Tkackiego i Centrum Sztuki Witrażu z Ekspozycją Dzieł Józefa Mehoffera-

Projekt zakłada zaspokojenie wszelkich potrzeb lokalowych, funkcjonalnych i przestrzennych Muzeum, przy spełnieniu wszystkich przepisów Prawa budowlanego dla tego typu obiektów.

Aby cel ten osiągnąć w sposób prosty i skuteczny, bez naruszania elewacji, struktury wewnętrznej i podziałów zabytkowego obiektu, zaprojektowano dwukondygnacyjny krużganek wokół wewnętrznego dziedzińca Ratusza.

Krużganek posiada lekką, stalową konstrukcję, przeszklone ściany i stropy, co nie zaciemnia pomieszczeń Ratusza i nie zaburza odbioru zabytkowej bryły. Przeciwnie, podnosi jego rangę i lepiej wyodrębnia przytulne wnętrze dziedzińca. Motywem mehofferowskim jest secesyjna linia podziału przeszkleń, będąca podporą dla pnączy zdobiących powstały dziedziniec a także podobna secesyjna linia będąca oświetleniem w posadzce.

Projekt ratusza został zrealizowany i 26 maja 2012 roku, dokonano otwarcia Muzeum w przebudowanym budynku turkowskiego Ratusza. 

Dodatkowo budynek zdobył WYRÓŻNIENIE W 16 EDYCJI OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU- "MODERNIZACJA ROKU 2011" 

Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się 29 sierpnia 2012 roku na Zamku Królewskim w Warszawie. 

Na konkurs wpłynęło około 1000 zgłoszeń, 105 zakwalifikowano do finału,przyznano jedynie 14 nagród, w każdej kategorii po jednej.

We wrześniu tego roku biuro miało przyjemność odebrać wyróżnienie z rąk z-cy Burmistrza- Mirosława Mękarskiego, podczas konferencji, zorganizowanej w budynku ratusza.

zobacz tę realizację również w :   konkursy użyteczność publiczna